هر چه سن افراد بالاتر می رود مشکلات مربوط به کم خوابی نیز افزایش پیدا می کند و اکنون نتایج یک بررسی جدید نشان می دهد که اگر بدن انسان از بی خوابی رنج ببرد در نهایت مغز دچار آسیب می شود زیرا بی خوابی موجب افزایش تحرک سلولی شده و در نهایت منجر به خودخوری در مغز خواهد شد.
محققان دانشگاه Marche Polytechnic در ایتالیا به بررسی شدت اثرگذاری کم خوابی بر فعالیت میکروگلیا مغز پرداختند زیرا تحقیقات قبلی نشان می داد که کمی خوابی می تواند افراد را در معرض نارسایی های عصبی قرار دهد. به این منظور محققان چندین موش را در شرایط کم خوابی قرار دادند تا فعالیت مغز را حین کم خوابی شدید بررسی کنند.
این آزمایش شامل چندین موش در گروه های مختلف می شد، موش های یکی از گروه ها به میزان کافی استراحت داشتند، موش های کروم بعدی بیش از هشت ساعت بیشتر از حد معمول بیدار نگه داشته شدند و موش های گروه آخر به مدت 5 روز بی خوابی کشیندند تا اثرات بی خوابی شدید روی آنها شبیه سازی شود.
محققان به این نتیجه رسیدند که آستروسیت ها یعنی سلول هایی که وظیفه دارند به صورت روزانه به دنبال سیناپس های مرده و سلول های مغزی خسته بگردند و آنها را از بین ببرند، زمانی که موش ها دچار کمبود خواب هستند فعالیت خود را تشدید می کنند. آستروسیت ها در حالت عادی تنها به سراغ سیناپس هایی می روند که به ساختاربندی مجدد نیاز دارند و سلول های مرده را می خورند تا سلول های سالم جایگزین آنها شوند اما محققان به این نتیجه رسیدند که در شرایط کم خوابی فعالیت آستروسیت ها در مغز بیشتر می شود.
ادامه این بررسی ها نشان داد که در شرایط کم خوابی آستروسیت ها حتی اقدام به از بین بردن سیناپس های و سلول های سالم در مغز می کنند. فعالیت آستروسیت ها در موش هایی که به میزان کافی می خوابیدند 6 درصد، در موش هایی که خواب کمتری داشتند 8 درصد و در موش هایی که کم خوابی شدید داشتند به 13.5 درصد رسیده است. چنین شرایطی می تواند در نهایت منجر به بیماری هایی مانند آلزایمر شود.