بزرگسالان باید زمانی آزاد و عاری از شتاب و فضایی بدون تهدید برای ایجاد ارتباط موفق تر فراهم کنند . موارد زیر در برقراری ارتباط با نوجوانان موثرند :
- گوش دادن
- توجه کردن
- قطع نکردن صحبت
- عوض نکردن موضوع صحبت مورد علاقه ی نوجوان
- آمادگی و اطلاع کافی در مورد موضوعات مورد علاقه ی نوجوان
- نگاه کردن
به نشانه ها و تغییرات ظاهری و زبان بدنی نوجوانان توجه داشته باشید :
آیا نوجوان عصبی است ؟ راحت و آرام است ؟ انگشتانش را می پیچاند ؟ ناخن هایش را می جود ؟
خواندن این نشانه ها کمک می کند تا احساسات واقعی نوجوانان را دریابیم. در طول مکالمه نزدیک او بنشنید، اگر در حال قدم زدن هستید، دستتان را دور شونه ی او حلقه کنید، وقتی صحبت می کند سرتان را برایش به علامت تایید تکان دهید و به چشمانش نگاه کنید .
پاسخ دادن با استفاده از جملاتی مانند :
" من درباره ی چیزی که می گویم عمیقا نگرانم ." یا " من درک می کنم این مسئله برای تو مهم و مشکل است ." به جای آغاز کردن صحبت با کلماتی مانند " تو باید ..." یا " چیزی که می گویی اصلا درست نیست و نباید این چیزها را به زبان بیاوری ." و ...
راه های مناسب پاسخ مناسب پاسخ دهی هستند . صبحت کردن آرام، منطقی و بدون قضاوت ارزشی و اندیشمندانه، کمتر یک سخنرانی یا موظه را به ذهن می آورد و برقراری ارتباط موثر را میسر می سازد. اگر نوجوان در مورد چیزهایی صحبت می کند که برایتان غیر قابل پذیرش، نقص کننده ی ارزش ها یا شرم آور است، او را سرزنش و تنبیه نکنید. بایستی پذیرفت که این مسائل در ذهن نوجوان هست. پس بهتر است به شکل منطقی به آنها گوش داده و جوابی مناسب برای آن ها ارائه دهید. در پاسخ به گفته های نوجوانان پند و اندرز ندهید .
سعی کنید خود را به جای نوجوانان امروزی قرار داده ، مشکلات آنان را صمیمانه بفهمید . این مهم به شما در پیدا کردن راه حل مناسب کمک خواهد کرد .
اطمینان یابید که منظور واقعی نوجوان را فهمیده اید. گفته های او را بر اساس درکی که کرده اید، بازگویی کنید تا به درستی درک خود پی ببرید. نظردانش آموز خود را به خود جلب کنید و به او اطمینان دهید که محرم اسرارش خواهید بود. معلمان باید در کلاس،بحث های آزاد تدارک ببینند تا از طریق به مشکلات احتمالی دانش آموزان پی ببرند .