این صنعت در ساخت رنگها از جمله : دیوارهای منازل و درب ها ، پوشاک، پوشش کابلها و سیمها ، نقش بسزایی دارد. از دیگر محصولات پلیمر قبیل لاستیک، پلاستیک، الاستومر، چسبها، رزین و تولید تایر ماشین در صنایع لاستیک، عایق های رطوبتی و گرمایشی ، لولههای پلیاتیلن در صنایع پلاستیک و انواع فایبرگلاس ها در کامپوزیت به با تخصص مهندس پلیمر انجام میگیرد یا ظروف ملامین که از شکل دهی رزین ها ساخته می شوند ، نایلون های پلاستیکی و روکش ظروف نچسب مانند : تفلون که در هر منزلی یافت می شود . همینطور در رشته پزشکی هم کاربرد دارد مانند : لنز های طبی ، دندان های مصنوعی و پروتز ها ... در واقع در رشته مهندسی صنایع پلیمر هر آنچه که به این مواد بر میگردد، مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد. در نتیجه تحصیل در این رشته پر طرفدار آینده شغلی خوبی را به همراه دارد.
حوزه کاری مهندس پلیمر :
با توجه به توضیحات بالا ، فرصت های شغلی برای علاقه مندان به این رشته بسیار است در ادامه با برخی از آنها آشنا می شویم .
- شبیهسازی و طراحی فرایندهای پلیمر شدن
- نانوفناوری یا نانو پلیمر
- تکنولوژی و علوم رنگ به طراحی و تولید رنگ
- علوم و فناوری چاپ
فناوری چاپ :
چاپ ، حوزه ای از صنعت رنگ در مهندسی پلیمر می باشد. در واقع این بخش تخصصی تر است و به مباحث انواع مرکب های چاپ، ارائه فرمولاسیون های مرکب برای مصارف خاص، فرمولاسیون مرکب های امنیتی می پردازد.
علوم رنگ و تولید رنگ:
حساسیت ناشی از بوی رنگ و مواد باعث می شود در این حوزه موفق نباشید همچنین داشتن کور رنگی در بعضی از افراد باعث می شود سطح تشخیص رنگ ها پایین بیاید و ایجاد مشکلاتی کند . زیرا کار اصلی این بخش ساخت ترکیبات جدید رنگ ها و مواد است.
نانو پلیمر :
آن دسته از اشخاصی که در نانو پلیمر تخصص دارند و در کلیه زمینه های پلیمر که با فناوری نانو در ارتباط است.بطور مثال : نانو کامپوزیتها ، نانو روکشها، نانو الیاف پلیمری،نانو کاتالیزورها، نانو گویچههای پلیمری و نانو امولسیونهای پلیمری می باشند.
شبیهسازی و طراحی:
مدل سازی و طراحی و شبیه سازی در توسعه این فناوری نقش بسزایی دارد. زیرا به فرآیند های پلیمر شدن ودیگر فرآیندهای مرتبط گره خورده است.
دروس های تخصصی رشته مهندسی پلیمر :
- مهندسی پلاستیک ( در اطرافمان مواد پلاستیکی زیادی مشاهده می کنیم . یکی از دروس دانشجویان ضمن آشنایی با این مواد و خواص آنها با نحوه تهیه و پخت پلاستیک ها آشنا می شوند. )
- تکنولوژی الیاف های مصنوعی (ساخت الیاف به صورت مصنوعی می باشد ولی گاهی دارای منابع طبیعی بوده که از الیاف طبیعی تهیه می شود و گاهی هم از مواد شیمیایی به دست می آید . دانشجویان با انواع الیاف پلیمری و خواص آنها آشنا می شوند و همچنین چگونگی تهیه و ساخت آنها را یاد می گیرند .)
- انتقال حرارت و جرم (وجود انتقال جرم نقش به سزایی در میزان کل حرارت منتقل شده دارد )
- مهندسی الاستومر (طراحی قطعات لاستیکی با استفاده از راه حل های ساده و چگونگی تجزیه و تحلیل فرآیند شکل دهی آنها است. )
- مکانیک سیالات
با توجه به جدید بودن رشته مهندسی پلیمر یکی از مشکلاتی که پیش آمده است ، نداشتن اطلاعات کافی در مورد فارغ التحصیلان این رشته می باشد که اکثر مدیران و شرکت های خصوصی ، معتقدند که یک لیسانس شیمی کار یک مهندس پلیمر را انجام میدهد ، با این که رشته مهندسی پلیمر، رشته نوپایی است اما به سرعت در حال گسترش و پیشرفت میباشد. چرا که مواد پلیمری آنقدر در زندگی ما نقش های زیادی دارند که وقتی به اطرافمان نگاه میکنیم ، محل زندگیمان و محل کار یا در سطح شهر مواد پلیمری بسیار زیادی مارا احاطه کرده اند . از این رو با گذشت زمان مدیران و متخصصان شایسته ای در این رشته فعالیت کرده و روز به روز به علاقه مندان این رشته جذاب اضافه می شوند.