اولویت بندی دروس اختصاصی
بیشتر مشاوران و افرادی که کنکور موفقی را پشت سر گذرانده اند، معتقدند که سؤالات دفترچه را باید به ترتیب پاسخ داد. شما نیز سعی کنید که این موضوع را در تمرین های تست زنی انجام دهید تا بعداً به صورت راحت تر بتوانید به تست زنی در کنکور مبادرت نمایید. بعد از این که تمام سؤالات ساده همه درس ها را جواب دادید و مطمین شدید که دیگر سؤال ساده ای برای جواب دادن وجود ندارد، مدت مشخصی را بسته به زمان باقی مانده (مثلاً نیم ساعت) برای درس های دارای ضریب بالاتر (مثلاً درس های ضریب چهار) کنار بگذارید و سعی کنید که سؤالات بیشتری از آن درس ها را تا حد امکان جواب دهید.
توجه به درس های با انحراف معیار منفی بالا
درس هایی که خیلی ها از آن ها بیزارند و اصلاً در کنکور به آن ها اعتنایی نمی کنند، می توانند برای شما الهه شانس باشند؛ مثلاً در گروه آزمایشی علوم انسانی، داوطلبان از تست های ریاضی بیزارند. در گروه آزمایشی علوم تجربی، درس های ریاضی و فیزیک کمتر طرفدار دارد. در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی نیز، درس شیمی کمتر طرفدار دارد.
هنگام تمرین تست زنی سرعتی سعی کنید به این درس ها توجه کنید و به هر چند تست که می توانید از این دروس جواب دهید، پاسخ دهید. این موضوع باعث خواهد شد تا وضعیت شما در میان سایر داوطلبان بهتر شود. البته اگر این درس ها را اصلا مطالعه نکرده اید، نگران نباشید و تمرکز خود را روی درس های دیگر قرار داده و وقت خود را به آن دروس اختصاص دهید.
لازم نیست که همه مطالب یک تست را بدانید
برای پاسخ دادن به بعضی از تست ها، نیاز به دانستن همه مطالب مورد نظر طراح نیست و فقط با دانستن بخشی از تست می توانید گزینه های نادرست را از درست جدا کنید و خود را به جواب صحیح برسانید؛ پس، از همین الان سعی کنید تا این مهارت را در خود پرورش داده یا بالا ببرید؛ زیرا می توانید با دانستن بخشی از تست و دقت در نکته خواسته شده، جواب را پیدا کنید.
پرهیز از راه حل های طولانی
معمولاً در دروس فیزیک و شیمی و ریاضی، که سؤالات کنکور به صورت مسأله است، جواب ها نیاز به راه حل های طولانی ندارند و عمدتاً یک یا دو نکته خاص مورد نظر طراح هستند؛ بنابراین، هنگام حل این تست ها، اگر دیدید که به محاسبات طولانی و استفاده از فرمول های زیاد نیاز است، بلافاصله متوجه شوید که از نکته مورد نظر طراح دور افتاده یا در جایی اشتباه کرده اید. در بسیاری از موارد نیز شکل کشیدن یا عدد گذاری در سؤالات ریاضی در رسیدن به جواب صحیح کمک زیادی می کند؛ پس این نکات را نیز به خاطر بسپرید و طبق آن به تمرینات تست زنی ادامه دهید.
نکته دیگری که در اینجا می توان گفت، این است که بسیاری از دوستان، وقتی به سؤال دشواری برخورد می کنند، از این که می توانند آن را به طور کامل حل کنند، خوشحال می شوند. آن ها بعد از فرمول نویسی و جای گذاری اعداد، به اندازه کافی به محاسبات و عملیات اهمیت نمی دهند و وقتی به جواب نزدیک می شوند، خوشحال از رسیدن به جواب نهایی، بعضی از محاسبات ساده را دست کم می گیرند و با یک لحظه غفلت، در پیدا کردن جواب نهایی اشتباه می کنند. یادتان باشد که در تست، پیدا کردن راه حل کافی نیست؛ بلکه رسیدن به جواب آخر است که مهم است.
موکول نکردن جواب به بعد
وقتی روی یک تست انرژی گذاشتید و برای یافتن جواب آن فکر کردید و نهایتاً به دو گزینه تردیدی رسیدید، با خود نگویید که بعداً اگر به سراغ آن بیایید شاید راه بهتری به ذهنتان برسد؛ بلافاصله جواب را همان موقع انتخاب کرده و به احساس اولیه خود در مورد جواب عمل کنید. رد شدن از تست و بازگشت دوباره به آن، مستلزم صرف وقت اضافی و بررسی دوباره تست است؛ بدون اینکه اطلاعات اضافه تری به شما بدهد یا شک شما را برطرف سازد.
تکنیکی تست بزنید
سعی کنید که به تکنیک های شناسایی گزینه های متضاد و مشابه و نیز تکنیک های شناسایی گزینه های انحرافی مسلّط باشید. در عین حال باید سعی کنید که به جای صرف وقت برای علامت زنی بی هدف گزینه ها فقط بر مبنای احتمال و حدس، ابتدا به صورت یورشی و تهاجمی به شکار گزینه های ساده در کل سؤالات بروید و این شکارهای پر ارزش و در عین حال ساده و سهل الوصول را بی جهت از دست ندهید.
بعد از این که به سؤالات ساده جواب دادید، دیگر سؤالات را با علامت های ضرب در، به علاوه و منفی علامت گذاری کرده و در دور بعدی، روی برخی از سؤالات بیشتر فکر کرده و از بعضی از آن ها بگذرید. این کار باعث می شود تا زمان شما به آسانی از بین نرود.
بعضی اوقات از شما خواسته می شود که درستی یک جواب را در چهار فرمول داده شده، بررسی کنید. یکی از تکنیک های تست زنی این است که به جای حل کامل محاسبه جواب، جواب های داده شده را در فرمول قرار دهید و ببینید که آیا تساوی داده شده برقرار می شود یا خیر.
امان از بی دقتی
یکی از مشکلات بسیار شایعی که داوطلبان در تست زنی دچار آن می شوند بی دقتی است. بی دقتی، یک مشکل مهارتی است و با کمی تمرین می توانید آن را برطرف کنید. بهتر است که موارد مربوط به بی دقتی خود را در دوره تست زنی تمرینی یادداشت کرده و با تمرین در رفع آن تا زمان برگزاری کنکور تلاش کنید. از جمله شایع ترین بی دقتی ها می توان به تمرکز نداشتن، نخواندن تمام گزینه ها، اشتباه در محاسبات ساده مانند ضرب و تقسیم، انتخاب گزینه غلط به جای جواب (مثلاً زمانی که پاسخ سؤال عدد 3 باشد، به جای انتخاب گزینه 2 که جواب 3 دارد، گزینه 3 انتخاب می شود)، تطبیق ندادن شماره پرسشنامه با دفترچه سؤالات و ... اشاره کرد.
هیچ وقت دیر نیست
اگر فقط یک روز به آزمون سراسری باقی مانده است، هرگز نگویید که مطالعه دیگر بی فایده است و شما شانسی برای قبولی در این آزمون ندارید. در حقیقت، باید زمان ارائه شده در کنکور بسیار کمتر از زمان لازم برای پاسخگویی به همه سؤالات باشد و سختی و مشکل بودن برخی از سؤالات، بسیار بیشتر از حدی باشد که بتوان همه آن ها را در مدت تعیین شده جواب داد. در این حالت، دیگر استفاده از واژه بی فایده، برای مطالعه بی معناست؛ زیرا حتی یک نیم نگاه به یک صفحه کتاب می تواند در رساندن شما به جواب یک تست، تعیین کننده باشد.
اعتماد به نفستان را تقویت کنید
میزان اعتماد به نفس می تواند بر درصد پاسخ دهی به تست های کنکور نیز مؤثر باشد. افرادی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند احتمال بیشتری دارد تا به تست هایی که در جواب آن ها دچار شک هستند بیشتر پاسخ درست دهند؛ از طرف دیگر، افراد دارای اعتماد به نفس پایین، احتمال بیشتری دارد که در هنگام مرور پاسخ ها به درستی آن ها شک کنند و این پاسخ ها را عوض کنند؛ پس سعی کنید که بدون استرس و اضطراب و با تکرار این موضوع که تلاش خود را کرده و می توانید از همه آنچه که قبلاً مطالعه کرده اید بهره ببرید، به مطالعه تست ها و جواب دادن به آن ها بپردازید.
این مهارت را نیز باید از همین الان تمرین کنید تا اگر در جلسه آزمون مساله ای باعث اتلاف وقت شما شد یا هر مشکل دیگری پیش آمد، شما بدون اینکه دچار استرس شوید به آزمون خود ادامه دهید. برای این که اعتماد به نفستان را بالا ببرید، خودتان را تصور کنید که در جلسه امتحان هستید و همه سؤالات برای شما آسان است و یا این که با سؤالات سختی مواجه شده اید و در حالی که دیگر داوطلبان نمی توانند به آن ها پاسخ بگویند، شما به راحتی به آن سؤالات جواب می دهید.