در واژهنامه تخصصی (ترمینولوژی) آموزش و پرورش در خصوص واژه استعداد/Talent؛Aptitude؛Potentiality آمده است: ظرفیت، توان بالقوه یا آمادگی فرد برای یادگیری یک موضوع خاص، کسب و ارتقای یک مهارت ویژه، تعلیم یا تجربه در یک محدوده مشخّص از عملکرد.
آماده شدن، مهیا شدن، آمادگی، توانایی کاری داشتن، قابلیت، گنجایش، ظرفیت، ذوق، قریحه.
استعداد حرفهای/Vocational Aptitude: ظرفیت، توان بالقوه فرد یا تناسب او برای یک حرفه یا شغل خاص.
آمادگی و توانایی پذیرش شغل.
استعدادهای برتر/ Talented؛Gifted Children؛Honer Students: افرادی که بهصورت بالقوه دارای تواناییهای فوقالعادهای در یک یا چند زمینه از پنج زمینه (هوش کلی، استعداد درسی ویژه، توانایی فکری آفریننده، توانایی رهبری، ذوق و استعداد هنری و توانایی حرکتی فوقالعاده) و نخبهاند ولی هنوز زمینههای لازم برای شناسایی کامل یا بروز استعدادهای ویژه آنان فراهم نشده است؛ این گروه معمولاً سه تا پنج درصد جمعیت را تشکیل میدهند.
استعدادهای درخشان، دانشآموزان تیزهوش
استعدادیابی/Talent Exploration: فرآیند سازمانیافته شناسایی افراد مستعد برای حضور موفق و مؤثر در رشتهها یا فعالیتهای مورد علاقه آنان که از طریق برگزاری برخی آزمونها، معیارها و استانداردهای متناسب انجام میشود.
اشتغال/Employment: حالت استخدام و شاغل بودن که شامل مزدبگیران و افرادی نیز میشود که برای خود کار میکنند و از لحاظ کلی به معنای استفاده از یک عامل تولید توسط یک شرکت یا یک مؤسّسه دولتی بهطور اخص و مشغول بودن بهکار، بهطور متداول است.
بهکاری پرداختن، سرگرم شدن یا مشغول شدن بهکاری.
اشتغال به تحصیل ظاهرى/Observed Student Enrolment: درصد اشتغال به تحصیل ظاهرى براى یک دوره تحصیلى معین از تقسیم تعداد دانشآموزان آن دوره بر تعداد جمعیت در سن متعارف همان دوره ضربدر صد بهدست میآید که به دلیل وجود تکرار پایه و وقفه تحصیلى، ممکن است از عدد 100 نیز تجاوز کند.
اشتغال به تحصیل واقعى/True Student Enrolment: درصد اشتغال به تحصیل واقعى براى یک دوره تحصیلى معین از تقسیم تعداد دانشآموزانى که در آن دوره تحصیلى ثبتنام کردهاند و در سن متعارف همان دوره تحصیلى قرار دارند، بر تعداد جمعیت در سن متعارف همان دوره ضربدر صد بهدست میآید. درصد اشتغال به تحصیل واقعى همواره عددى کمتر یا مساوى صد خواهد بود.
تفاضل درصد اشتغال به تحصیل واقعى از صد نشان میدهد که چه درصدى از جمعیت در سن متعارف یک دوره تحصیلى از تحصیل در مدارس محرومند یا بهدلیل داشتن سابقه تکرار پایه، وقفه تحصیلى یا جهش تحصیلى در دوره دیگرى تحصیل میکنند.
اشتغال به تحصیل ویژه سنى/Special Age Student Enrolment: درصد اشتغال به تحصیل ویژه سنى براى یک سن یا یک گروه سنى معین از تقسیم تعداد دانشآموزان موجود در آن سن یا گروه سنى (صرفنظر از این که در چه دورهاى تحصیل میکنند) بر تعداد جمعیت موجود در همان سن یا گروه سنى ضربدر صد بهدست میآید.
درصد اشتغال به تحصیل ویژه سنى، همواره عددى کمتر یا مساوى صد خواهد بود. تفاضل درصد اشتغال به تحصیل ویژه سنى از عدد صد نشان میدهد که چه درصدى از جمعیت در یک سن یا گروه سنى معین از تحصیل در مدارس محرومند.
اشتغال پارهوقت/ Part Time Employment: نوعی اشتغال بهکار منظم و اختیاری برای یک دوره روزانه یا هفتگی که مدت آن به مراتب کمتر از ساعات کار معمول و مرسوم است.
کار یا شغل پاره وقت