نقش لثه :
لثه سالم صورتی رنگ و بطور محکم اطراف تاج را می بندد و بافت های حساس زیرین را از تهاجم میکروب ها محافظت می کند. اگر لثه ها صدمه ببیند، دندان ها حمایت خود را از دست داده و ممکن است بیفتند. بیشتر بیماری های لثه می تواند به وسیله بهداشت خوب دهان پیشگیری شوند .
بیماری های لثه:
بیماری هایی از قبیل ژنژیویت ( التهاب لثه ) و پریودنتیت ( الهاب بافت اطراف دهان ) می تواند در اثر عدم رعایت مناسب بهداشت دهان ایجاد شود .
ژنژیویت :
با تشکیل پلاک میکروبی و جرم در مجاورت لثه، لثه ملتهب می شود و موقع مسواک زدن خونریزی می کند که در دندانپزشکی به آن « ژنژیویت » می گویند .
علایم التهاب لثه بتدریج ظاهر شده و معمولا شامل لثه های :
- متورم
- درخشان ( براق )
- نرم و قرمزمایل به ارغوانی
- لثه ها به آسانی در هنگام مسواک زدن خونریزی می کنند .
پریودنتیت :
التهاب بافت های اطراف دندان را می گویند، بیماریهای پریودونتال، لثه اطراف دندان ها و استخوان محافظت کننده دندان ها را مورد تهاجم قرار می دهد .
علائم بیماری های پریودنتال ( بیماری بافت اطراف دندان ) :
- قرمزی و تورم لثه ها
- خونریزی از لثه ها : لثه ها هرگز نباید هنگام مسواک کردن، نخ دندان استفاده کردن و گاز گرفتن میوه جات سفت خونریزی داشته باشند، حتی اگر این خونریزی گاه بگاه باشد نشانه بیماری لثه است .
- بوی بد دهان : ممکن است خودتان متوجه این مسئله نباشید تذکر اطرافیان و خانواده شما را از این مسئله آگاه می سازد .
- فاصله بین دندان ها
- لق شدن یک یا چند دندان :سرایت بیماری به استخوان های اطراف دندان سبب تحلیل و از بین بردن آن می گردد و بتدریج لق می شود .
- تحلیل و عقب نشینی لثه ها : در برخی مواد بیماری نسوج اطراف دندان باعث می شود تا لثه ها بتدریج جمع و کوچک شوند و از تاج فاصله بگیرند و قسمتی از ریشه دندان در محیط دهان ظاهر شود که این مسئله خود باعث می شود که دندانها درازتر از حد طبیعی جلوه کندند در افراد مسن ممکن است تحلیل لثه به مقدار جزئی دیده شود که این مسئله ممکن است ناشی از بیماری لثه نباشد . به هر حال هر نوع تحلیل در هر سنی باید مشکوک تلقی شود مگر آن که دندانپزشک شما تاکید کند که این تحلیل طبیعی است .
- درد دندان هنگام مصرف غذاها یا نوشیدنی های داغ، سرد و شیرین .
علت اصلی بیماری های لثه چیست ؟
هرگاه برای مدت کوتاهی مسواک نزنیم همه روزه ی یک لایه چسبنده بر روی دندانها بخصوص در خط لبه رسوب می کند که این لایه « پلاک » نام دارد. پلاک رو به افزایشی است که از باکتریهای زنده که حاوی کمی خرده های غذا و بزاق دهان است و تولید سم می کند که این سموم باعث التهاب لثه می شوند. التهاب لثه، سرآغاز بیماری لثه است. اخیرا شواهدی ارائه شده است که نمایانگر نقش بیماریهای لثه در ایجاد بیماریهای قلبی، بیماری قند، بیماریهای تنفسی، زایمان زودرس و تولد نوزادان کم وزن می باشد .