کارگردان:
تهیه کننده :
- محمدحسین قاسمی
- ابوذر پورمحمدی
- شرکت نورتابان
نویسنده :
بازیگران :
- مهران احمدی
- پانتهآ پناهیها
- سیامک صفری
- گلاره عباسی
- محمدرضا شیرخانلو
- علی خانبابایی
- احسان قاسمی
- روژان آراوند
- شبنم مقدمی
- ساره نورموسوی
- جمشید هاشمپور
موسیقی:
فیلمبردای:
تدوین:
توزیعکننده :
این فیلم در تاریخ ۱۹ آبان ۱۳۹۵ در سینماهای ایران اکران شده است.
جوایز فیلم نفس :
- سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه ملی برای فیلم «نفس» از سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر
- شبنم مقدمی برنده سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن برای بازی در فیلم «نفس» از سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر
- پانته آ پناهی ها برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن برای بازی در فیلم «نفس» از جشنواره بین المللی فیلم فجر
- شبنم مقدمی برنده جایزه بهترین نقش مکمل زن برای بازی در فیلم «نفس» در دهمین جشن انجمن منتقدان
- این فیلم نامزد بهترین فیلم کودک و نوجوان از دهمین دوره جایزه سینمایی آسیا پاسفیک شده است
نقد محمد علی آهنگران :
فیلم سینمایی "نفس" که نرگس آبیار آن را نوشته و کارگردانی کرده است در دومین روز اکران خود به سانس فوق العاده رسید و با استقبال کم نظیر مردم مواجه شد. نرگس آبیار در فیلم شیار صد و چهل و سه ؛ یکی از تحسین برانگیزترین فیلمهای دفاع مقدس ؛ بسیار خوش درخشیده بود. خاطرم هست هنگامی که در جشنواره فیلم فجر آن را دیدم با بغض و چشمانی پر از اشک صندلی سینما را ترک گفتم. بر همین اساس منتظر بودم تا نرگس آبیار دوباره فیلم بسازد تا جدی تر از قبل آن را به تماشا بنشینم.
فیلم نفس که بر اساس رمانی نوشته خود خانم آبیار ساخته شده نه تنها از فیلم شیار چیزی کم نداشت بلکه از دید من به لحاظ کارگردانی ، بازیگری ، جلوه های بصری و کشش داستان در مرتبه ای بالاتر ایستاده است. «نفس» روایت زندگی چهارکودک به نام های بهار، نادر، کمال و مریم است که به همراه پدرشان غفور و مادربزرگ خود در پایان دهه ۵۰ و ابتدای دهه شصت خورشیدی همزمان با پیروزی انقلاب و آغاز جنگ تحمیلی زندگی می کنند. دنیای این کودکان، دنیایی پر از رویاهای زیبای کودکانه است و قرار است رنگ حقیقت به خود بگیرد.
این فیلم یکی از شاهکارهای فیلم کودک در سینمای ایران است. با همه جذابیت و وزن ارزشی که این فیلم داشت اما نه تیزر مناسبی از آن در صدا و سیما پخش شد ، نه بیلبورد چشمگیری در شهر داشت و نه تبلیغات موثری برای آن شده بود. به دوست خوبم محمد حسین قاسمی عزیز که تهیه کننده آن فیلم است گله کردم با این ذهنیت که کم کاری صورت گرفته است. محمد حسین سرِ درد دل را باز کرد که مدیران تلویزیون و شهرداری تهران به دلیل دلخوری که از خانم آبیار دارند حاضر به همکاری و پشتیبانی نشدند. این را که گفت دریافتم که جایزه گرفتن خانم آبیار از آقای خاتمی و تلاش او برای مستقل ماندن و مصادره نشدن برایش کم هزینه نبوده است. عدم حمایت از فیلم نفس به دلیل حاکم بودن همان تفکری است که مردم و هنرمندان را خودی و غیر خودی می بیند و با مواضعی صفر و صدی جامعه را دسته بندی می کنند. اگر خانم نرگس آبیار باب میل آنان عمل کرده بود امروز تمام شهر زیر تبلیغات و بیلبوردهای این فیلم می رفت و تلویزیون مدام تیزرش را پخش می کرد.
بروید به سینماها این فیلم تحسین برانگیز را ببینید تا هنرمندان با ارزشمان بدانند که بهترین پشتیبانشان مردمند و از هنر و هنرمند مستقل حمایت می کنند .
رخشان بنی اعتماد معتقد است:
دلایل متعددی برای حظ بردن از روابط آدمهای ساده در فیلم “نفس” وجود دارد.
این کارگردان سینمای ایران بعد از دیدن فیلم “نفس” در یادداشتی که اختصاصى در اختیار ایسنا قرار داد،نوشت:
“نفس” را دوبار دیدم، فارغ از منظر نقد، که منتقد نیستم، به عنوان یک بیننده میشود با فیلم رفت و لحظاتی برگشت تا نشانههای از یاد رفته تاریخ و وقایع
اجتماعی گذشتهای نه خیلی دور را در سادهترین دقایق معصومیت دخترانه مزمزه کرد و ذهن را پرواز داد و من این پرواز را دوست میداشتم. انقلاب و جنگ را از فرعیترین و پنهانترین روزنههای زندگی مردمان ساده این سرزمین دیدن، بیتحلیل و تفسیر.