چگونه با فرزندان پرخاشگر و زورگوی خود رفتار کنیم؟

پرخاشگری و زورگویی کودکان جزء مشکلات بزرگ والدین است و آن ها را آزار می دهد، نحوه رفتار با کودک زورگو بسیار مهم است و می تواند از بروز رفتارهای پرخاشگرانه در آینده جلوگیری کند.

 

هر کودکی قادر به زورگویی به دیگران است، حتی آن کودکانی که هیچ عامل خطری ندارند. در بعضی دیگر از موارد رفتار قلدری قسمتی از مجموعه رفتارهای مقابله جویانه و پرخاشگرانه آن ها است. هنگامی که فردی به شما می گوید فرزند تان زورگویی کرده ممکن است در ابتدا کودکان دیگر یا بزرگ ترها را مقصر بدانید اما بهتر است با خود تان صادق باشید. اگر فرزند تان با روشی خشونت آمیز با دیگران برخورد می کند شاید بهتر باشد که به او کمک کنید تا نسبت به سایرین برخورد متقابل مثبتی داشته باشد.

علائم رفتاری کودکان زورگو

  • کودکان دیگر را نادیده می ‎گیرند و به آن ها اجازه مشارکت داشتن در بازی ها و فعالیت های خود را نمی ‎دهند.
  • صحبت کردن درمورد سایر کودکان به صورت تهاجمی و منفی.
  • در تبعیت از قوانین مشکل دارند.
  • در مورد سایر کودکان بدگویی کرده و اسرار آن ها را افشا می ‎کنند.
  • اسباب بازی های سایر کودکان را از آن ها گرفته و یا کسی را به انجام این کار تشویق می‎ کنند.
  • بارها و بارها کودکان دیگر را آزار می ‎دهند.
  • کودکانی که منزوی هستند.
  • کودکانی که مضطرب و حساسی هستند.

عواقب زورگویی کودکان

اغلب فرزندانی که رفتار قلدری آن ها اصلاح نشود ممکن است از پیشرفت درسی در حد استعدادشان عقب بمانند و همچنین روابط اجتماعی ضعیفی با خانواده و جمع همسالان پیدا کنند.

به فرزند تان برچسب زورگو نزنید

در زمینه رفتار با کودک زورگو به او برچسب زورگو نزنید و سعی کنید درباره موضوعات خاصی که نشانه زورگویی است با او صحبت کرده و دلیل رفتار او را درک کنید و به فرزندتان راه های کنترل برخورد با دیگران را آموزش دهید و با هم نقش بازی کرده و برخورد درست با دیگران را تمرین کنید. برچسبی که روی رفتار فرزندتان می زنید زمینه شکل گیری رفتار بعدی بچه است.

ورزش و فعالیت های اجتماعی

از جمله روش های موثر جهت رفتار با کودک زورگو ثبت نام کردن او در کلاس های ورزشی رزمی می باشد داشتن یک مربی خوب اعتماد همراه با آرامش را به فرزندتان هدیه می دهد و قبل از ثبت نام او در کلاس با مربی صحبت کنید و به او بگویید چه چیزی در مورد رفتار فرزندتان برایتان مهم است و شما می خواهید از شرکت او در این کلاس به چه هدفی برسید.

گاهی اوقات نیز، کودکان به دلیل این که در مهارت های اجتماعی خود ضعف دارند، دست به اعمال زورگویانه می ‎زنند. برای مثال وقتی آن ها توانایی حل صحیح مسئله ای را ندارند، دست به اعمال خشونت آمیز می‎ زنند؛ وقتی از پس انجام کاری بر نمی ‎آیند و یا احساس نا امنی و نادیده گرفته شدن می‎ کنند، زورگویی می ‎کنند. بنابراین کمک کردن به تقویت مهارت های اجتماعی و توسعه مهارت های برقراری ارتباط درست با سایر کودکان، به برطرف شدن این گونه اعمال خشونت آمیز کمک زیادی خواهد کرد.

همچنین تلاش کنید نسبت به عوامل تاثیرگذار در رفتار کودک شما در محیطی که قلدری رخ می دهد اطلاعات بیشتری کسب کنید. با والدین کودکان دیگر، مشاوران مدرسه و معلمین صحبت کنید. آیا کودکان دیگر هم در مدرسه رفتارهای پرخاشگرانه و قلدری نشان می دهند؟ در مورد روابط کودک با دوستانش در مدرسه از او سوال کنید. در صورت لزوم کودک را در محیط های اجتماعی دیگری وارد کنید که بتواند آنجا روابط دوستانه جدیدی شکل دهد.

انتخاب مجازات های تاثیرگذار

اگر تمایل دارید که به دلیل زورگویی مانند زدن یک کودک در مدسه فرزند تان را تنبیه کنید باید در انجام این روش بسیار با دقت عمل کنید و از فریاد زدن، تنبیه خشن و یا کتک زدن خودداری کنید زیرا انجام این کار ها سبب می شود که فرزند تان رفتار های زورگویی خود را ادامه دهد بنابراین تنبیه های مناسبی و سازگاری را انتخاب کنید از جمله : انجام کارهای منزل و یا نوشتن نامه معذرت خواهی برای کودکی که در مدرسه اذیت کرده است.

رفتار مثبت و خوب او را تشویق کنید

تقویت رفتارمثبت می تواند اثر بیشتری نسبت به نهی کردن یک رفتار منفی داشته باشد. کودکان خود را به رفتار مثبت و خوب تشویق کنید و زمانی که کودکان در موقعیت های مشابه که قبلا قلدری می کردند، بصورت مثبت و سازنده رفتار کردند آن ها را مورد تمجید و تشویق قرار دهید.

الگوی مناسبی برای کودک فراهم کنید

به شدت مراقب نوع صحبت کردن و رفتار خودتان زمانی که در کنار کودک هستید باشید. اگر در مقابل کودک رفتارهای پرخاشگرانه نشان دهید، به احتمال بیشتری آنها از رفتارهای شما الگوبرداری می کنند. به یاد داشته باشید که در مورد رفتارهای قلدری و پرخاشگرانه بهترین مکان برای دامن زدن به ایجاد تغییر منزل و رابط کودک در منزل است.

به کودک خود یاد بدهید تا به دیگران احترام بگذارد

مطمئن باشید کودک شما بداند که تمام افراد خاص و منحصر به فرد هستند و باید با هرکسی با مهربانی رفتار شود. هم چنین، انتظارات معینی در مورد این که چطور با مردم رفتار کنند تنظیم کنید، به خصوص آن افرادی که به طریقی متفاوت هستند.

مطمئن باشید که کودکان تان بدانند که اگر هم کسی را دوست نداشته باشند، این حق را به آن ها نمی دهد که آن ها را تحقیر کنند. هر شخصی شایسته این است تا با او مودبانه رفتار شود.

الگوی مناسبی برای کودک فراهم کنید

به شدت مراقب نوع صحبت کردن و رفتار خودتان زمانی که در کنار کودک هستید باشید. اگر در مقابل کودک رفتارهای پرخاشگرانه نشان دهید، به احتمال بیشتری آن ها از رفتارهای شما الگوبرداری می کنند. به یاد داشته باشید که در مورد رفتارهای قلدری و پرخاشگرانه بهترین مکان برای دامن زدن به ایجاد تغییر منزل و رابط کودک در منزل است. به فرزند خود آموزش دهید که چگونه با ابراز حس همدلی و احترام به هم نوعان خود کمک کند.

نظم و انضباط

داشتن نظم و انضباط نیز کمک زیادی به جلوگیری از بروز این گونه رفتار ها درکودکان می‎ کند. داشتن نظم و انضباط به این معناست که رفتار های خوب را در وی تقویت کنید و او را از انجام اعمال نادرست بازدارید.

نکات مهم

  • پرخاشگری خواهران برادران بزرگ تر نادیده نگیرید.
  • همچنین زمان بگذارید تا دوستان کودک تان را بشناسید.
  • و تقویت اعتماد به نفس و عزت نفس در فرزندتان به جلوگیری از بروز اینگونه رفتار ها در او کمک زیادی خواهد کرد.

کمک گرفتن از یک مشاور

زورگویی در هر کودکی اتفاق می افتد و تا حدودی می تواند طبیعی باشد چرا که کودک به اندازه بزرگسالان به رشد شناختی و اجتماعی کافی دست نیافته است تا بتواند همه رفتارهای خود را کنترل کند. اما اگر زورگویی فرزند تان آزاردهنده و ادامه دار شده است حتماً برای بهبود اوضاع به یک روانشناس مراجعه کنید. جلسات روان درمانی کودکان می تواند در اغلب این موارد کمک کننده باشد و در نهایت این کودکان می آموزند که چطور احساسات و هیجانات شدید خود را کنترل کنند، رفتارهای قلدری و پرخاشگرانه خود را کاهش دهند و در نهایت مهارت های اجتماعی خود را بهبود بخشند.

جهت مشاوره می توانید به شماره واتساپ 09192691807 خانم دکتر فرح آبادی (سردبیر مداد آنلاین) تماس بگیرید.

کلید واژه ها

کودک

نوجوان

روانشناسی

نویسنده:

مهدیه فرح آبادی

پست قبلی

چرا بهداشت شخصی در دوران نوجوانی مهم است؟

پست بعدی

مشخصات افرادی که هوش بالایی دارد

در همین رابطه بخوانید :

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

نام :
وب سایت :
دیدگاه :
پست الکترونیک :
نشانی پست الکترونیک شما نمایش داده نخواهد شد.